Ludieke actie Ronde Tafel 96 Heerlen

Wat was deze actie meer dan welkom in de huidige tijd! Wat is er gelachen en gespeculeerd. Thnx Heerlen! Chapeau!

Een ludieke actie tussen de Tafelrondes van Heerlen en Kerkrade. Nadat de Heerlense afdeling eerder een ceremonieel zwaard had ontvreemd van haar mede-tafelaars, was het voorwerp voor korte tijd weer terecht. Maar wel muurvast in een blok ‘gewapend’ beton.

Het zal een vreemd gezicht zijn geweest donderdagochtend voor de eerste mensen op de Markt in Kerkrade. Daar stond voor het standbeeld van D’r Joep opeens een zwaard in een steen. Of beter gezegd, een zwaard in gewapend beton.

Tweestrijd

D’r Joep noch de burgemeester hoeft zich ermee te bewijzen als ware leider van Kerkrade. Het is allemaal onderdeel van een speelse tweestrijd tussen lokale afdelingen van de serviceclubs Tafelronde 171 en 96 uit respectievelijk Kerkrade en Heerlen.

Een paar uur nadat mensen het loodzware blok met zwaard hadden opgemerkt, was het spoorloos

verdwenen. De Kerkraadse tafelaars dachten er nog snel bij te zijn door het zwaard vrijdagochtend zelf te laten ophalen, maar dat bleek dus te laat.

Koning Arthur

Het zwaard is een vast relikwie bij het installeren van nieuwe tafelaars in Kerkrade en verwijst symbolisch naar de legende van koning Arthur. Er speelt een traditie tussen de Tafelrondes om te proberen elkaars relikwieën te verduisteren als de ander even niet oplet. Dat lukte de Heerlense afdeling tijdens een bestuurswissel afgelopen jaar, iets wat ze maar al te graag laat weten aan haar collega’s. Zo ging het zwaard mee als attribuut bij een spreekbeurt over ridders van de dochter van één van de leden. Daarna stond het nog op Marktplaats te koop en zou het zelfs even te vinden zijn geweest op het politiebureau onder de noemer ‘verboden wapenbezit’.

Olieton

Donderdag was het zwaard kortstondig terecht, maar wel in een olieton van dik duizend kilo aan gewapend beton midden op de Markt. Bovenop zat een plaket bevestigd met daarop geschreven:

‘Alleen een ware tafelaar en anders geen, trekt dit zwaard uit de steen – RT96’.

Hamer en beitel

De heren van Tafelronde 171 kunnen er de humor wel van inzien. Ook al is de Kerkraadse Mark Meijer onlangs nog tot landelijk Tafelaar van het jaar benoemd, hij betwijfelt toch of hij het zwaard uit het blok had kunnen trekken. „Waarschijnlijk eerder met hamer en beitel en vele uren zwoegen.”

Camerabeelden

Met of zonder zwaard, de concurrentiestrijd gaat onverminderd door. Inmiddels heeft Meijer camerabeelden weten te strikken van omliggende horeca. Daarop is te zien hoe rond het middaguur een gele verreiker – een soort tractor met hefvork – de Markt komt opgereden en het gevaarte weer wegtilt.

Raadsel

Ondanks veel tips van getuigen – zelfs een ambtenaar die even uit zijn raam keek – blijft het een raadsel wie er achter het stuur van het voertuig zat. De camera’s staan te ver weg om dat te kunnen zien, maar Meijer hoopt op betere beelden. „Het zou een oud-tafelaar van Kerkrade of toch de Heerlense afdeling kunnen zijn. De speurtocht is nog niet voorbij.”